placeholder
19/06/2023

El teatre català contemporani, les sinergies amb Llatinoamèrica i les noves dramatúrgies són els protagonistes del Batec del Grec 2023

Barcelona, 19 de juny de 2023 - Aquest Festival Grec 2023, On el teatre batega presenta El Batec del Grec, un cicle que aquest any està protagonitzat pel teatre català contemporani, les sinergies amb Llatinoamèrica, les noves dramatúrgies, i com cada any, les sales de proximitat. 

Durant set setmanes, entre els mesos de juny i agost, es podran veure dues lectures dramatitzades que sorgeixen de La Convocatòria de textos i projectes On el teatre batega 2023, i set espectacles, tres dels quals eren només lectures dramatitzades el passat Batec del Grec. Aquests són, ‘La Chispa’ de Marc Angelet, ‘SOLAR’ de Mos Maiorum i ‘Holocaust’ de Queralt Riera, que es podran veure al Teatre Akadèmia, a El Maldà i a La Badabadoc, respectivament.

A més, aquest any, tres sales d’On el Teatre Batega, la Sala Flyhard, El Maldà i la Sala Versus Glòries, s’han unit per estrenar una trilogia feta a mida en un projecte internacional que connectarà el teatre de Buenos Aires amb el de Barcelona. Aquesta trilogia (que es podrà veure de manera independent) començarà amb ‘La paella dels dijous’ de Cristina Clemente i ‘Silvia’ de Nelson Valente i culminarà amb ‘Rovira Vs. Rodríguez’ d’ambdós autors.

Juana Dolores presentarà * HIT ME IF I’M PRETTY * a l’Antic Teatre i es mantindrà en cartellera durant cinc setmanes. Completen el Batec del Grec les lectures dramatitzades de 'Not my monkeys' de Martí Torras Mayneris i Manel Moreno (Cia. 42KM) al Teatre Eòlia; 'Volver a Madryn' de Rodrigo Cuesta a la Sala Fènix; i vàries lectures de les Beques Carme Montoriol que es faran al Teatre Tantarantana.

Tres espectacles que van néixer el passat Batec del Grec

El Teatre Akadèmia obrirà el Batec del Grec amb ‘La Chispa’ de Marc Angelet, que s’estrena el 28 de juny, tot i que des del 21 es podrà assistir a les prèvies. L’espectacle es situa en una botiga de còmics que tres joves emprenedors van obrir fa un parell d’anys i que ara es troba en una situació difícil a causa d’una de tantes crisis. Tot canviarà quan apareix un superheroi al seu barri que es fa anomenar La Chispa. L’espectacle està interpretat per Lluís Català, Maria Frias, Miguel Gómez i Núria Orellana, participants del projecte Nous Horitzons del Teatre Akadèmia, i està dirigit per Iban Beltran i Ana Pérez García.

La Badabadoc estrena un altre projecte nascut de La Convocatòria de textos i projectes que es va poder veure el passat Batec del Grec en forma de lectura dramatitzada. Es tracta d’‘Holocaust’ de Queralt Riera, que es podrà veure del 6 al 24 de juliol. Un espectacle que comença en una cita de dues persones que s’han conegut en una app de lligar i que es  veu interrompuda per un festival de deflagracions, foc, bombes, trets i corredisses. El projecte està dirigit per Àlex Mañas i interpretat per Júlia Ferré i Enric Pera.

‘Solar’ de Mos Maiorum és l’últim d’aquests espectacles que van començar a bategar el passat estiu. Es podrà veure el 22 i 23 de juliol a El Maldà. Es tracta d’un espectacle-litúrgia oficiada per tres intèrprets/músics sobre la crisi energètica i el negoci de les centrals de plaques fotovoltaiques en camps de cultiu de zones rurals deprimides. És, a més, un espectacle de teatre verbatim, que es limita a reproduir paraula per paraula textos reals que no han estat escrits per a ser posats en escena. El projecte està dirigit per Ireneu Tranis i interpretat per Alba Valldaura, Martina Tresserra i Ireneu Tranis.

Una trilogia que uneix Barcelona i Buenos Aires

Amb l’objectiu de continuar establint vincles entre les sales i enfortir la relació amb Buenos Aires, fan un pas endavant i coprodueixen conjuntament amb el GREC Festival de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Iberescena una trilogia teatral que s’estrenarà en el marc del Festival aquest juliol a El Maldà, la Sala Flyhard i la Sala Versus Glòries. L’equip artístic serà mixt, combinant professionals d’Argentina i de Barcelona, i estarà encapçalat per dos dramaturgs i directors de prestigi com Nelson Valente i Cristina Clemente. Les tres obres es reprogramaran també durant la temporada 23/24.

La trilogia estarà composta per les històries enllaçades de dues famílies: la família catalana (els Rovira) i la família Argentina (els Rodríguez). L’argument gira al voltant de la relació de la Mercè i la Sílvia, les matriarques de les famílies. Les històries es podran veure de forma independent o com a trilogia.

‘La paella dels dijous’ de Cristina Clemente s’estrenarà a El Maldà el 5 de juliol i s’exhibirà fins al 18 del mateix mes. La mare de la família Rovira cada dijous prepara paella, però aquesta vegada la paella és de marisc, que vol dir que ha de comunicar alguna cosa molt important. Els fills sospiten que en passa una de grossa i potser trauran conclusions precipitades. El projecte està dirigit per Muguet Franc i interpretat per Jordi Andújar, Lluïsa Castell i Núria Cuyàs.

De forma paral·lela es podrà veure ‘Silvia’ a la Sala Flyhard, escrita per Nelson Valente, un dels grans noms del circuit escènic alternatiu de Buenos Aires. Aquest espectacle ens explica la història d'una dona que va fer tot el que s'esperava d'ella al llarg de tota la seva vida. Es va casar, va tenir dos fills i va formar una família. Avui, als setanta anys, ja vídua, torna a Barcelona a retrobar-se amb el que va ser el veritable amor de la seva vida. El projecte està dirigit pel mateix Nelson Valente i interpretat per Lide Uranga, Julian Ponce, Mayra Homar i Gabriel Beck.

Del 24 de juliol al 5 d’agost, ‘Rodriga VS. Rodríguez’ culminarà aquesta trilogia a la Sala Versus Glòries. Un espectacle escrit i dirigit per Cristina Clemente i Nelson Valente i interpretat per tots els actors de les anteriors peces: Jordi Andújar, Gabriel Beck, Lluïsa Castell, Núria Cuyàs, Mayra Homar, Julian Ponce Campos i Lide Uranga. Aquesta vegada, les matriarques de dues famílies propicien una trobada entre els seus, ja que els volen explicar una notícia important i trasbalsadora.

El Batec del Grec a l’Antic Teatre

La polèmica Juana Dolores presenta * HIT ME IF I’M PRETTY * a l’Antic Teatre. Un assaig crític i escènic feminista sobre la sobirania de l’objecte de desig en un context sentimental, sexual i comercial. Un solo performatiu que, a través de la idea i de la imatge de la “joguina”, en general, i de la “nina”, en particular, com a principal al·legoria de l’objecte de desig, proclama l’autora sobirana, amb espasa i escut, cavalcant un unicorn pels jardins d’un castell de fantasia.

Dues lectures dramatitzades sorgides de ‘La Convo’

Seguint amb l’estela del primer Batec del Grec, aquest any s’han programat dues lectures dramatitzades sorgides de La Convocatòria de textos i projectes d’On el teatre batega. Dos propostes que permetran a l’espectador conèixer de més a prop aquests espectacles que comencen a bategar i, alhora, acompanyar el procés creatiu de les companyies des del seu inici. El cicle es realitzarà als escenaris del Teatre Eòlia i la Sala Fènix.

El 10 de juliol, el Teatre Eòlia organitza una lectura dramatitzada de 'Not my monkeys' de Martí Torras Mayneris i Manel Moreno (Cia. 42KM), una sàtira que es pregunta fins a quin punt, la dictadura de la felicitat, l’autoajuda i el “si pots vols” que promouen algunes filosofies de vida responen a una voluntat d’alienar-nos i responsabilitzar-nos de tot perquè així, no ens qüestionem mai el sistema.

El 17 de juliol, la Sala Fènix farà la lectura dramatitzada de 'Volver a Madryn' de Rodrigo Cuesta amb la direcció d’Alba Florejachs, una comedia negra amb tres personatges situada en un poble de la costa on mai hi passa res, que sobtadament es transforma en l’escenari d’un fet extraordinari: un cop de sort, potser l’únic destinat a aquest lloc.

ndp-batecdelgrec2023-1.pdf